« Examen Basis Haarwerkspecialist»

Gepubliceerd op 21-11-2018

Het is HSBN gelukt om eindelijk een goede professionele examen neer te zetten voor de haarwerkspecialist. Daar waar de haarwerkbranche en de zorgverzekeraars al heel wat jaren op hebben zitten te wachten is nu eindelijk een feit. Het eerste examen is gehouden op maandag 19 november 2018 in het onderwijshotel de Rooi Pannen te Breda en heeft geduurd van 9;30u. tot 16;00u. . Rond 9;00u. komen de kandidaten binnen en allemaal zijn ze behoorlijk nerveus en gespannen. Ze worden welkom geheten, de examinatoren aan hen voorgesteld en de examenregels uitgelegd. Om 9;30u. is de aftrap.

In de ochtend worden bij  de examenkandidaten in 2,5 uur tijd eerst de theorie afgenomen op 9 onderdelen, te weten; 'Sociale Communicatievaardigheden', 'Kennis haarverlies', 'Kennis echt (mensen) haar', 'Kennis synthetisch haar', 'Kennis haarwerken en materiaal', 'Kennis ontwerpen en aanmeten haarwerk', 'Kennis afleveren haarwerk en nazorg', 'Kennis onderhoud en reparatie haarwerk' en 'Kennis kwaliteitseisen' met in totaal 54 multiplechoice vragen en 36 open vragen. De kandidaten vinden de vragen behoorlijk pittig.

Na de lunchpauze wordt in de middag het praktijkgedeelte in 3uur afgenomen op 4 onderdelen; 'ontwerpen/aanmeten', 'afleveren', 'onderhoud' en 'reparatie' met in totaal 7 opdrachten. Ook hier is het voor de kandidaten niet bepaald wat ze even met 2 vingers in de neus kunnen doorlopen, het is gewoon serieus aanpoten. Al hun technische kennis en ervaring moet worden ingezet om deze opdrachten met goed gevolg te kunnen doorlopen. 

Middels de geldende examenreglementen en beoordelingsvoorschriften komt de examencommissie tot een resultaat per kandidaat.  Om 16:45u. wordt het bekend gemaakt of de kandidaten geslaagd zijn of niet. Examinator Henk van den Berg neemt het woord en doorloopt deze memorabele dag, waarbij hij de examenkandidaten bedankt voor hun inzet. Ook geeft hij aan dat het voor de examencommissie heel leerzaam is geweest voor de komende examens. Uit handen van de voorzitter HSBN worden de allereerste diploma's 'Basis Haarwerkspecialist' uitgereikt.

(Met speciale dank aan 'Onderwijshotel de Rooi Pannen', 'Hairconcept', Kondor Hair', 'Modixx' en 'Das Publishers'.)

IMG-20181119-WA0045-1542792852.jpg