Haarwerken voor Cuba
Het ondersteunen van ‘goede doelen’ vindt HSBN vanzelfsprekend daar haar leden waar het mogelijk is maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wanneer HSBN aandacht voor een stichting met een ‘goed doel’ vraagt dan moet dit goede doel wel haarwerk gerelateerd zijn. De reden hiervoor is simpel, namelijk haarwerkbedrijven kunnen dan daadwerkelijk een verschil maken. Ook vindt HSBN het belangrijk dat er direct of indirect absoluut geen sprake mag zijn van commercieel gewin. Er zijn in Nederland meer stichtingen die een sympathiek goed doel behartigen, door bijvoorbeeld haar voor kinderen en tweedehands haarwerken voor minder bedeelden in te zamelen. Hier wordt dan, zo wordt beweerd, verder niets aan verdiend. Echter dat door zulke stichtingen bij de zorgverzekeraars wel per geleverd haarwerk minstens het basisbedrag van ver over de 400 euro wordt gedeclareerd vindt HSBN daar niet mee stroken. De stichting Prótesis de Mama voldoet wel aan de voorwaarden die HSBN stelt aan ‘goede doelen’ en ondersteunt deze dan ook van harte. Heb jij haarwerken over, die in je voorraad maar blijven liggen, maak daar dan vrouwen met (borst)kanker in Cuba heel erg blij mee.
Zeg Cuba en de meeste mensen denken aan zon, parelwitte stranden, wuivende palmbomen, heerlijke mojito’s, dikke sigaren, aanstekelijke vrolijke muziek, oude klassieke auto’s en vriendelijke mensen. Kortom een soort van paradijs waar de tijd soms wel stil lijkt te hebben gestaan. Maar voor de inwoners is het dagelijks leven een stuk weerbarstiger. Er is op dit paradijselijke eiland werkelijk een tekort aan alles door het alweer bijna 60 jaar durende handelsembargo. Er mogen maar heel weinig goederen geïmporteerd en geëxporteerd worden. Met als gevolg dat Cuba zich de afgelopen 70 jaar nauwelijks heeft kunnen ontwikkelen. Dit is ook de reden dat in Cuba je nog in de jaren vijftig van de vorige eeuw waant, omdat alles zoals de huizen, wegen en vervoersmiddelen hetzelfde is gebleven. Alleen steeds meer onderhevig aan slijtage. Het opleidingsniveau van de Cubanen is relatief hoog, zo bestaat er nauwelijks analfabetisme onder de bevolking. Door het staatssysteem zijn er officieel geen werklozen , maar daarentegen is het gemiddelde salaris maar 30 euro per maand. Veel Cubanen moeten dus iedere dag hard vechten om het hoofd boven water te kunnen houden. Elke vorm van hulp is dan ook zeer welkom.
Ook bij de gezondheidszorg in Cuba is de nood hoog. Deze is weliswaar gratis, maar er is een chronische schaarste aan apparatuur, medicijnen en hulpmiddelen. Dat er een grote behoefte bestaat aan hulpmiddelen wordt onder meer duidelijk bij de grote groep van ongeveer 700.000 vrouwen in Cuba die helaas met borstkanker te maken krijgen. Om iets aan die behoefte te kunnen voldoen is ‘Stichting Prótesis de Mama para Alas por la Vida’ de afgelopen jaren een nagenoeg onmisbare schakel geworden.
Dit is eigenlijk te danken aan een toevallige samenloop van omstandigheden, waar je nu niet anders uit kan concluderen dan het zo allemaal blijkbaar heeft moeten lopen. Liny en Peter van der Heijden gingen namelijk zo’n 16 jaar geleden voor de eerste keer op vakantie naar Cuba. Zij werden op slag verliefd op dit mooie land. Maar het was geen blinde liefde, want zij zagen dat het leven voor veel Cubanen alles behalve makkelijk was. Bij terugkomst in Nederland vertelden Liny en Peter hun kennissen en vrienden over het mooie Cuba en dat er zowat aan alles een tekort is. Marisca van der Meulen, een goede vriendin en tevens eigenaresse van ‘Van der Burgh Lingerie’ te Rosmalen, die gespecialiseerd is in het aanmeten en verkopen van borstprothesen, vroeg of er misschien daar behoefte is aan tweedehands nog goed bruikbare borstprothesen. Met het eerstvolgende bezoek aan Cuba namen Liny en Peter voor vier vrouwen borstprotheses en prothesebeha’s mee. Dit werd zo gewaardeerd dat Liny en Peter in contact werden gebracht met Dr. Alexis Cantero Ronquillo, chirurg in Hospital Universitario Manule Piti Fajardo in Havana. Dr. Alexis Cantero behandelt vrouwen met borstkanker en is mede oprichter van de patiënten ondersteuningsgroep ‘Alas por la Vida’(vleugels voor leven). Alas por la Vida zorgt voor een grote verbetering van de nazorg van vrouwen die te maken krijgen met mastectomie. Deze ondersteuningsgroep brengt vrouwen die lotgenoten zijn met elkaar in contact, organiseert allerlei gezamenlijke activiteiten en geeft voorlichting aan patiënten en hun familie. Aan Liny en Peter werd door Dr. Alexis Cantero verteld dat Alas por la Vida de vrouwen na de mastectomie ook structureel wilt helpen door borstprotheses, prothesebeha’s, oedeemmateriaal en pruiken aan hen te verstrekken. Dit zal enorm schelen in de geestelijke welzijn van die vrouwen. Dit was voor Liny en Peter de aanleiding om in Nederland de stichting ‘Prótesis de Mama para Alas por la Vida’ op te richten. Deze stichting zet zich in om oude en/of tweede hands borstprotheses, prothesebeha’s, oedeemmateriaal en pruiken in Nederland te verzamelen voor de ondersteuningsgroep Alas por la Vida. Inmiddels zijn er in Nederland ruim 40 inzamelpunten. De door donaties verkregen spullen gaan per zeecontainer van Triumpf Cargo naar Cuba. Triumpf Cargo neemt alle kosten van deze transporten voor haar rekening. De spullen gaan regelrecht, zoals gezegd, naar de ondersteuningsgroep Alas por la Vida van Dr. Alexis Cantero en van hieruit vind de verdeling onder de patiënten plaats in Havana en in de bij Alas por la Vida aangesloten ziekenhuizen in de rest van Cuba. De lijntjes zijn kort en de hulp aan een vrouw met borstkanker heel direct en geheel gratis.
Omdat er nog veel te weinig haarwerken gedoneerd worden en dus te weinig haarwerken naar Cuba verstuurd kunnen worden, krijgt een vrouw daar met een chemokuur nu nog een haarwerk te leen. Wanneer een patiënt haar eigen haar weer terug heeft gaat de pruik terug naar Alas por la Vida, zodat een nieuwe patiënt er weer blij mee gemaakt kan worden. Ook geven patiënten het zelf door of lenen het aan elkaar. ‘Ik heb een feestje en jij een pruik.’ Zo zorgen de vrouwen met borstkanker op deze manier voor elkaar.
Een borstprothese, prothesebeha, oedeemmateriaal en een pruik zijn van groot fysiek, psychisch, emotioneel en sociaal belang. Een haarwerkspecialist als u kan helpen om een vrouw met borstkanker in Cuba haar eigenwaarde en trots terug te geven door uw ‘oude voorraad’ aan haarwerken te doneren.
Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met Liny van der Heijden (voorzitter):
Stichting Prótesis de mama para Alas por la Vida
E-mail: info@protesisdemama.nl
Website: www.protesisdemama.nl
Telefoon: +31 (0) 6 41 29 03 74